En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dissabte, 1 de setembre del 2012

Ciutadans (C's) ha dit aquest dissabte que vol saber "el cost total de diner públic de propaganda, divulgació i finançament dels trens que han posat en marxa els ajuntaments de Girona i Figueres per acudir a la manifestació separatista del pròxim 11 de Setembre". Segons la formació política, aquests costos podrien ascendir als 22.000 euros. C's ha demanat en una nota de premsa que els alcaldes de Girona, Carles Puigdemont, i Figueres, Santi Vila, "dimiteixin per coherència amb el seu pensament separatista", ja que representen "una institució local gràcies a la Constitució espanyola que ells volen dinamitar". "Ser alcalde no és obligatori", al·lega el partit. C's ha denunciat que "diversos ajuntaments també estan destinant diner públic a fer actes separatistes conjuntament amb entitats privades". En aquest sentit, denuncia municipis com Tossa de Mar, on diuen que es fa "ús, sense autorització, del patrimoni cultural, realitzant modificacions a les muralles del segle XII de la Vila Vella del municipi per penjar simbologia separatista i així fer apologia independentista, i tot amb un ànim lucratiu en vendre marxandatge al llarg d'aquest acte". La formació liderada per Rivera lamenta que "els impostos dels ciutadans es destinin a realitzar actes que l'únic que promouen és trencar la cohesió social, dinamitar el marc constitucional i crear confrontació".

L'expresident confirma que anirà a la manifestació de l'Onze de Setembre

L’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, denuncia sense miraments que “l’aparell de l’Estat està mobilitzat contra Catalunya”, fent referència sobretot a la ofensiva judicial de l’Estat espanyol contra el territori català.

En una entrevista a la revista ‘Presència’, Pujol assenyala que “el govern i el Parlament han de ser valents, però la gent de la societat també”, i argumenta que “ens hi juguem l’autogovern, l’economia, l’estat del benestar, la identitat”. “Fins i tot el respecte”, sentència.

"La situació és realment molt preocupant"

L’expresident alerta que les relacions entre Catalunya i Espanya es troben en una “situació realment molt preocupant”, explicant que “ens hauríem de remuntar ben bé seixanta o setanta anys enrere per trobar una situació de rebuig espanyol contra Catalunya com l’actual”.

Pujol critica l’ofec que els catalans pateixen i afirma que “el sistema financer que a hores d’ara Espanya ens vol imposar amb gran radicalitat significa el decandiment inexorable de Catalunya”. A més, afegeix “el buidatge del poder polític de la Generalitat i la creixent pressió sobre els aspectes identitaris, especialment la llengua”.

"Una Catalunya independent seria viable"

El qui va ser 23 anys seguits president de la Generalitat no dubta en assegurar que una Catalunya independent sí que seria viable, tant econòmicament com socialment, i assenyala que “se n’han sortit països amb molt menys gruix que el nostre”.

Pujol però matisa que “el que seria molt difícil seria la consecució de la independència”, i, en aquest sentit, avisa que “caldrà decidir si acceptem la residualització o emprenem el camí costerut de la independència”.

L’expresident afirma que si Espanya no reflexiona, i “davant l’amenaça, Catalunya no pot renunciar a l’opció independentista”.

"Que tothom vagi a la manifestació de la Diada"

Pujol manifesta que li agradaria que la manifestació de la Diada “fos tant unitària com sigui possible”, assegurant “que convé que hi vagin tots”. “Pot ser que hi hagi gent ja definitivament independentista i gent que de moment no va més enllà del pacte fiscal; gent sobretot preocupada per l’amenaça contra l’estat del benestar per manca de finançament autonòmic, o gent amb més preocupació d’autogovern i d’identitat”, afegeix.

Malgrat aquest desig, l’expresident té clar que “els grans moviments polítics, socials o nacionals no solen ser unitaris des del començament. La unitat es va fent. I la majoria social es va fent”.

Precisament avui, Pujol ha anunciat des de Camprodon que assistirà a la manifestació, que veu com un acte de protesta "contra una acció d'asfíxia sistemàtica de l'estat espanyol" envers Catalunya, "deixant de banda que alguns posin l'accent en una cosa i d'altres en una altra".

El pacte fiscal i el dret a decidir

En l’entrevista, Pujol reitera en nombroses ocasions el seu suport al president de la Generalitat, Artur Mas, i a CiU, assegurant que confia en que si la proposta del pacte fiscal és “menystinguda”, el govern “reclamarà amb fermesa el dret a decidir”.

En aquest sentit, l’expresident explica que el que Catalunya reclama és “que no es perpetuï una situació de precarietat econòmica i financera, de precarietat també de l’estat del benestar, amb risc per a la nostra situació social, i d’arraconament gradual però no lent de la nostra llengua i cultura, la nostra identitat i la nostra capacitat de construir un país útil per a la seva gent”.

“Ara crec que hi ha unanimitat a Catalunya pel que fa al pacte fiscal. Un pacte fiscal de debò”, afirma. Però avisa que “no hi ha unanimitat per la independència”, tot i que sí “n’hi ha molta més que fa dos anys, i també més que fa sis mesos. Molta més”, afirma amb rotunditat.

El castellà, llengua oficial de Catalunya

Pujol assegura que si Catalunya fos independent, el castellà seguiria essent llengua oficial “i gaudiria d’una situació de normalitat, de respecte i de total consideració”.

Sobre el català, l’expresident diu que és una “llengua agredida, que en les actuals circumstàncies necessita una legislació i en general una situació social i política que afavoreixi el seu desenvolupament”.

EL SINGULAR DIGITAL