En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dimecres, 19 de setembre del 2012

García-Margallo insinua que Espanya vetaria l'ingrés de Catalunya a l'UE

El ministre d'Exteriors espanyol avisa que una declaració unilateral d'independència seria il·legal i deixaria el nou estat fora d'Europa

Tanca la porta al pacte fiscal i assegura que qualsevol reforma del finançament ha de ser multilateral


El ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, ha suggerit aquest dimecres que l'Estat vetaria l'ingrés de Catalunya a la UE si es declara independent. A més, ha subratllat que la Constitució estableix la “indissoluble unitat de la nació espanyola”.
En la primera visita d'un membre del govern espanyol a Catalunya des de la manifestació de l'11 de Setembre, García-Margallo ha advertit en una roda de premsa des de la Casa Àsia de Barcelona que una eventual secessió de Catalunya és “un camí sense sortida” des del punt de vista europeu. El titular d'Exteriors –que no ha contemplat la possibilitat d'una sortida “pactada”– ha assegurat que una que “una declaració unilateral d'independència” seria “contrària a la legalitat” de la Unió Europea.
Per aquest motiu, ha advertit que la independència seria “letal” en termes econòmics perquè deixaria Catalunya fora de la UE durant “un temps indefinit, gairebé etern”. En aquest sentit ha recordat que l'ingrés de nous països al club europeu requereix la unanimitat dels seus membres i que la sol·licitud catalana seria al final de la llista d'aspirants a l'adhesió.
“La secessió, la divisió, la resta són contraris a l'esperit de la globalització i a l'esperit d'integració europea. Debilitaria Espanya evidentment, però seria extraordinàriament greu per Catalunya”, ha reblat.
A més, el titular d'exteriors ha tancat la porta a la possibilitat d'un pacte fiscal entre un dia abans de la reunió entre els presidents català, Artur Mas, i espanyol, Mariano Rajoy, a la Moncloa. García-Margallo s'hi ha mostrat del tot en contra i ha afirmat que no hi pot haver bilateralitat entre la Generalitat i l'Estat a l'hora d'establir un nou sistema de finançament, ja que es tracta d'una decisió que “necessàriament ha de ser multilateral”. Per això, ha puntualitzat que cal esperar al 2014 per abordar una possible reforma amb la resta d'autonomies integrades al règim comú.
El ministre ha advocat pel “diàleg i comprensió mútua” entre Catalunya i Espanya i ha apel·lat a la figura del fundador de la Lliga Regionalista Francesc Cambó.

EL PUNT AVUI