En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dilluns, 10 de setembre del 2012

Monago s’alinea amb Feijóo: "Catalunya demana i Extremadura paga"

El president extremeny carrega de nou contra Catalunya i demana que "algú els hi digui que l'honest és fer autocrítica"

El president del Govern d'Extremadura, José Antonio Monago, ha recordat avui que ja en el Debat sobre l'Estat de la Regió que es va celebrar al juny, va proposar que Extremadura hauria de "liderar la resistència contra aquesta iniciativa insolidària anomenada Pacte Fiscal català", que en la seva opinió, es pot resumir que "Catalunya demana i Extremadura paga", fent servir les mateixes paraules que el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo.

Aquest és un dels missatges que José Antonio Monago ha llançat en el discurs institucional que ha pronunciat amb motiu de la celebració del Dia d'Extremadura, aquesta nit al Teatre Romano de Mèrida, on ha convidat als presents a ser conscients que "aquests 5.023 milions d'euros" que Catalunya sol•licita "surten de la butxaca de tots els extremenys i de tots els espanyols", ha asseverat.

"No podem consentir declaracions com les del president del Govern català defensant que aquests són diners dels catalans", ja que segons ha asseverat Monago, no és cert.

"Aquests són també els nostres diners i cal dir prou", ha insistit. I és que, "les exigències d'uns quants polítics que volen dilapidar els principis de la nostra Constitució no representen al poble català, que els extremenys tant estimem", ha apuntat Monago.

A més, ha afegit: "Precisament perquè Catalunya ha estat i és casa de milers d'extremenys, és hora d'exigir que no ocultin més el seu fracàs en la gestió amb maniobres de distracció".

"Algú ha de dir-los que l'honest és fer autocrítica, no eximir-se de les responsabilitats de gestió que són de qui exerceix el govern", ha considerat.

“Catalunya no pot pensar només en català”

Monago també ha dit que "Catalunya no pot pensar només en català com Europa no pot parlar només en alemany", sinó que "Europa ha de parlar en europeu".

En la seva intervenció, el president extremeny ha realitzat una reflexió sobre el lloc que ha d'ocupar Extremadura, recordant que és "un poble molt capaç, que ha de ser respectat", ha dit.

"No som una província d'Andalusia. Hem de concentrar-nos per a això a ser una regió forta a Espanya i fort a Europa, avui especialment més que mai", ha asseverat.

Canviar les circumstàncies

Al llarg del seu discurs institucional, el president del Govern extremeny ha realitzat a més un advertiment: "No aconseguirem canviar les nostres circumstàncies si no actuem, si només ens limitem a mirar per la finestra", per la qual cosa ha instat a reaccionar.

Ha afegit que si s'exigeix "la unitat i solidaritat de la resta de comunitats, de la resta de països", és necessari començar per un mateix.

"I només d'aquesta manera, demostrant que nosaltres sí sabem ser un poble unit, podrem demanar allò que tots creiem just", ha dit.
 
EL SINGULAR DIGITAL