En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dimarts, 27 de març del 2012

El Senat rebutja instar el Govern que Catalunya participi de manera "activa i directa" a la UE

La Comissió Mixta per a la Unió Europea que ha tingut lloc al senat ha rebutjat aquest dimarts una proposició no de llei (PNL), que instava al Govern que Catalunya pogués participar "de manera activa i directa" en les qüestions de la Unió Europea (UE), tal com reflecteix l'Estatut de Catalunya.

En concret, la PNL, presentada pel grup Mixt i defensada pel parlamentari Alfred Bosch, ha estat rebutjada per 20 vots en contra, 4 vots a favor i 11 abstencions.

En la defensa de la proposició, Bosch ha destacat que l'Estatut marca que Catalunya pugui participar a la UE, i a més "ho imposa la lògica", però malgrat això, segons ha afirmat el parlamentari, no s'està complint aquesta circumstància, com el cas de la defensa del Corredor del Mediterrani, ha citat.

Alhora, ha lamentat el que passa també amb la llengua catalana, i ha indicat que la presència d'Andorra, com un microestat, permetria que es parlés català a Europa, però no el que 14 milions ho facin a Espanya: "És el nacionalisme espanyol monolingüe que no admet excepcions", ha asseverat.

"Fins que no tinguem un estat no serem normals ni respectats a la Unió Europea, aquest és el missatge que se'ns transmet", ha conclòs.

Per la seva banda, el parlamentari del PSOE Ramón Jaúregui ha destacat que s'abstindrien a les votacions perquè consideren que aquesta Llei, en al·lusió a l'Estatut, ja s'ha aprovat pel que opina que no seria bo que amb unes votacions "es devalués el seu contingut".

D'altra banda, Jáuregui ha indicat que "no és just" que el parlamentari equipari el PP al PSOE en aquest assumpte, ja que hi ha "enormes diferències" entre tots dos, sobretot en el que a l'Estatut de Catalunya es refereix.

Alhora, ha destacat que "no es pot fer un discurs catastrofista" ni sobre la participació catalana ni sobre l'ús de la llengua, ja que, segons ha destacat, des del 2004 el govern socialista ha defensat el seu ús en totes les institucions europees.

"LATIGUILLOS AMENAÇADORS"

Finalment, el parlamentari del PP Luis Peral ha manifestat que votaria en contra de la proposició que, casualment, és "gairebé idèntica" a la presentada el 2009 per ERC i que ha estat aprovada amb una esmena transaccional del PSOE.

En concret, el parlamentari ha indicat que a la comissió no estan acostumats a "latiguillos amenaçadors" com els utilitzats per Bosch, i ha assenyalat que a més discrepa amb el proponent en allò que Espanya mai ha estat un Estat multilingüe, ja que, segons ha destacat Perera, sempre ho ha estat.

Alhora, ha destacat que en el discurs utilitzat per Bosch evita dir, fins a en set ocasions, Espanya, per utilitzar en el seu lloc de manera "conscientment ofensiva" la denominació Estat espanyol: "No per evitar esmentar una realitat, deixa aquesta d'existir", ha conclòs.

EUROPA PRESS