En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dimecres, 21 de març del 2012

Peces-Barba defensa una reforma electoral que freni els nacionalistes

L'expresident del Congrés advoca per augmentar a 400 el nombre de diputats del Congrés

L'expresident del Congrés i pare de la Constitució Gregorio Peces-Barba és partidari d'emprendre una reforma electoral que augmenti a 400 el nombre de diputats a la Cambra baixa, dels 350 actuals, i que permeti disminuir la influència dels partits nacionalistes. Fa uns mesos, unes altres declaracions d'aquest veterà polític van aixecar una considerable polseguera política a l'afirmar (en una "broma", segons ell) que a Espanya li hauria anat millor amb Portugal que amb Catalunya i relativitzar l'independentisme perquè aquesta vegada no farà falta "bombardejar Barcelona".

Gregorio Peces-Barba, al seu despatx de la Universitat Carles III, a Madrid.

En el segon número de la revista Números Rojos, Peces-Barba proposa que els 50 nous diputats surtin d'un segon escrutini i es reparteixin entre les 10 circumscripcions més poblades del país amb els vots que no haguessin estat utilitzats per obtenir diputat en la primera volta. D'aquesta forma, segons ell, anirien a parar als tres partits més importants (PP, PSOE i IU).

La finalitat d'aquesta reforma seria, per l'exdirigent socialista, equilibrar les forces amb més justícia i "disminuir la influència dels partits nacionalistes".

Sobre la reforma del Senat, Peces-Barba recolza que tingui un àmbit autonòmic i no provincial, que no es dissolgui mai o que la seva composició no procedeixi d'unes eleccions per sufragi universal, sinó que cada comunitat elegeixi els seus senadors al seu Parlament.

EL PERIODICO