En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

diumenge, 4 de març del 2012

Tots els menyspreus del PP a CiU

El Govern espanyol ha pres una dotzena de decisions negatives per a Catalunya

Malgrat els pactes entre CiU i el PP, amb las corresponents contrapartides entre les dues formacions al Parlament i al Congrés dels Diputats, el Govern espanyol que presideix Mariano Rajoy ha pres decisions diverses decisions contràries als interessos de Catalunya.

L'Executiu de Rajoy porta actuant poc més de dos mesos -el seu primer Consell de Ministres es va reunir el 30 de desembre de 2011-, malgrat la qual cosa ja ha perjudicat Catalunya, per acció o per omissió, sino més dotze vegades. La llista següent inclou aquests dotze greuges.

1 - Marxa enrere al procés de privatització de l'aeroport del Prat, el que implica que les institucions catalanes no podran controlar la gestió d'aquesta infraestructura, que perd opcions de desenvolupament futur sota un control estrictament català.

2 - Qüestionament del corredor ferroviari mediterrani, perquè el Govern del PP ha igualat en prioritat en la seva proposta a la Unió Europea (UE) el corredor mediterrani al corredor central amb pas a França pels Pirineus. Aquest fet podria crear problemes per a la finançament del corredor mediterrani, perquè la Unió Europea s'encarrega de gran part d'aquest finançament, segons les prioritats presentades pels governs dels països membres.

3 - Negativa a pagar al Govern els 759 milions d'euros que el Govern central deu a la Generalitat per l'aplicació de la disposició addicional tercera, sobre inversió de l'Executiu espanyol a Catalunya en infraestructures, corresponent a la liquidació de l'exercici del 2008.

4 - Negativa a avançar a la Generalitat, com era habitual, els 1.450 milions que corresponen a Catalunya del fons de competitivitat, correspondiene a l'exercici del 2009.

5 - El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha declarat al diari Financial Times que el Govern de l'Estat aprovarà al març una llei per exigir un control previ per l'Executiu de Madrid dels pressupostos de les comunitats autònomes, inclosa la Generalitat de Catalunya, amb invasió de les competències catalanes.

6 - Negativa del Govern de l'Estat a avalar les emissions de deute públic de la Generalitat i d'altres comunitats -els hispanobonos-, per tal d'aconseguir una reducció dels interessos.

7 - Projecte del Govern de Madrid de centralitzar tots els organismes reguladors a un únic ens, el que implica que Barcelona perd la seu de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions.

8 - La reforma laboral recentment aprovada per l'Executiu del PP suprimeix la necessitat que els expedients de regulació d'ocupació (ERO) siguin aprovats per l'autoritat laboral. En el cas de Catalunya, els ERO són aprovats per la Generalitat, que perd aquesta competència.

9 - Els dirigents del PP i diversos membres del Govern espanyol han afirmat, encara que no de manera oficial, que rebutjaran la proposta de pacte fiscal del Govern de la Generalitat i de CiU.

10 - El grup del PP al Senat s'ha pronunciat a favor d'eliminar l'ús dels idiomes cooficials en aquesta cambra, l'única institució de l'Estat on es permet fer servir el català, l'euskera i el gallec.

11 - El ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, s'ha manifestat a favor de la reactivació del pla hidrològic de l'Estat, el que implicaria reactivar també el transvasament d'aigües del riu Ebre

12 - Negativa del Govern de Rajoy a l'aplicació de la sentència de desembre del 2011 del Tribunal Suprem, que dóna la raó a la Generalitat i estableix que les comunitats autònomes gestionaran les ajudes recaptades per la casella del 0,7% destinada a fins socials de la declaració de la renda. Segons la senencia, en "matèria d'assistència social i activitat subvencional", les autonomies tenen "exclusivitat" per a la "distribució i control d'aquests ajuts.


E-NOTICIES