En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dissabte, 3 de març del 2012

Primera acció antiautonòmica de Rajoy

El president espanyol penalitza les autonomies a l'hora de limitar el dèficit, i el govern català l'acusa de deslleialtat institucions

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha pres avui la primera mesura antiautonòmica, a l'obligar a fer més retallades a les comunitats. Rajoy ha penalitzat les autonomies a l'hora de limitar el dèficit, i en segon terme els ajuntaments, mentre que ha permès a l'Administració central una més gran desviació. L'anunci és tècnic però es tradueix en la gestió del dia a dia, i per això la decisió ha provocat fort malestar en la Generalitat.

El govern espanyol ha fixat un objectiu de dèficit per a les comunitats autònomes del 1,5% per al 2012, enfront del 1,3% establert amb anterioritat (+0,2 punts), mentre que per a l'Administració general de l'Estat serà del 4%, enfront del 3,2% anterior (+0,8 punts), i per als Ajuntaments del 0,3%, igual al ja previst. El dèficit de la Generalitat és d'un 3,75% del PIB, segons el ministeri d'Economia, en part perquè l'Estat no ha pagat els 759 milions corresponents a infraestructures ni els 1.450 milions del fons de competitivitat.

El portaveu del govern de la Generalitat, Francesc Homs, ha lamentat la "deslleialtat institucional" del govern espanyol, que ha fet l'anunci sense cap procès de diàleg, i ha demanat a l'Estat que revisi el nou objectiu perquè no és "proporcional" a les càrregues de despesa que tenen les comunitats autònomes.

"S'ha de revisar l'objectiu de manera proporcional, tenint present aquelles administracions que tenim competències sobre l'Estat del Benestar", ha explicat. Homs no ha volgut establir la xifra de dèficit que la Generalitat consideraria adequada però sí que ha fet notar que hauria d'estar per sobre de l'1,5%, que ha fixat Rajoy.

ELSINGULARDIGITAL