En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

diumenge, 4 de març del 2012

Llanos de Luna no veu indicis d'abús policial sobre un advocat per parlar en català

BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)

La delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, ha negat, per carta, als grups que un Guàrdia Civil recorregués un abús de la força i autoritat després de ser denunciat per un advocat que va acusar l'agent d'agressions per parlar en català a l'aeroport del Prat.

Fonts de la Delegació han explicat a Europa Press que De Luna va enviar la carta el passat 21 de febrer i que hi exposa que, després de les indagacions internes que han fet, es pot afirmar que no hi ha hagut abús d'autoritat.

El cas es remunta al 27 de gener quan un advocat, natural de Barcelona, va denunciar haver estat objecte de tracte vexatori i agressions a l'aeroport per part d'un agent amb rang de caporal que, d'acord amb la denúncia que va presentar als Mossos d'Esquadra, el va colpejar amb una porra i amb les mans mentre li cridava "polonès de merda" i després d'exigir-li que parlés en castellà.

Precisament, la Comissió de Cultura i Llengua del Parlament ha rebutjat aquesta mateixa setmana amb els vots de CiU, PSC i PP una proposta d'ERC que demanava la compareixença parlamentària de Llanos de Luna.

Tant ERC com SI han protestat en diverses ocasions per aquest cas i fins i tot es van manifestar davant de la seu de la Delegació amb la intenció de reunir-se amb De Luna, tot i que se'ls va denegar l'accés perquè no tenien hora demanada.

Per aquesta raó, després van presentar una petició de reunió amb la delegada del Govern, demanda que De Luna recull a la carta que els ha enviat i els emplaça a trobar una data per a la trobada, segons les esmentades fonts.

El succés també va tenir repercussió en l'àmbit europeu perquè els eurodiputats catalans de CiU, ICV i ERC van presentar una pregunta escrita a la Comissió Europea per demanar explicacions sobre la suposada agressió i saber si agressions d'aquest tipus representen un atac a l'esperit dels tractats i valors europeus de tolerància i no discriminació.

A la pregunta recorden que en el Tractat de Lisboa s'estableix que la protecció del dret de les minories és un dels valors fonamentals de la UE, i que aquesta lluitarà contra qualsevol discriminació per motius de conviccions personals.

VILAWEB