En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dijous, 1 de març del 2012

La UE debatrà la situació del català a la Franja

El Consell d’Europa investigarà la situació del català a la Franja, després que la Chunta Aragonesista (CHA) hagi denunciat a Europa el govern d’Aragó, format actualment pel PP i el Partit Aragonès Regionalista (PAR), per l'incompliment de la Carta de les Llengües Minoritàries.

La CHA acusa el govern d’actuar “amb pors i complexos” contra la llengua catalana i els recorda que les polítiques que pretenen posar en marxa van en contra d'un tractat internacional.

El primer pas contra el català de fet ja el va fer el govern del socialista Marcelino Iglesias i la pròpia CHA quan en el moment d’aprovar l’actual Llei de Llengües va reconèixer el català com a llengua d’Aragó, però sense donar-li el rang de llengua oficial.

El problema ara però és més greu, ja que, segons informava recentment el diari Heraldo de Aragón, el govern aragonès propera una reforma de la llei de llengües que eliminaria el concepte llengua i només parlaria de modalitats lingüístiques. Però, a més, retiraria el dret dels habitants de la Franja a dirigir-se a l’administració en català, segons recorda avui el diari El Punt-Avui.

EL SINGULAR DIGITAL