En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dimecres, 9 de maig del 2012

El 57% d'espanyols creu que Catalunya surt beneficiada del finançament

Un 39% dels catalans aposta per un sistema d’autonomies que permeti aconseguir la independència

 El 85,1% dels espanyols consideren que el sistema de repartiment del finançament autonòmic no és equitatiu, però de forma ben diferent. Mentre un 76% dels catalans creuen que la Generalitat és una de les Administracions més perjudicades per l’Estat, la majoria del conjunt dels espanyols (57%) consideren que Catalunya és una de les regions més beneficiades.

Aquestes són dades de l’estudi "La crisi i les autonomies", promogut per la Fundació de les caixes d'estalvis (Funcas), el qual també detecta un augment del nombre de ciutadans que, en un moment de crisi econòmica, optaria per instaurar un sistema estatal menys centralitzat.

De fet, només un 21% acceptaria un estat completament centralitzat i estaria disposat a renunciar a totes les competències adquiries, com proposava fa uns dies la presidenta de Madrid, Esperanza Aguirre.

Catalunya i el País Basc en aquest tema sobre el model d’estat es demarquen respecte les altres comunitats, ja que aquí es majoritari la proposta d’un sistema d'autonomies que permeti a aquelles que ho desitgessin aconseguir la independència (39% a Catalunya i 40% al País Basc), seguida per un sistema amb més competències per a la comunitats (20% en totes dues).

A part, l'estudi detecta que la majoria dels espanyols (60%) estan a favor de la reforma constitucional que imposa l'equilibri pressupostari, que es fusionin municipis (62%) i que se suprimeixin diputacions provincials (60%).

EL SINGULAR DIGITAL