En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dimecres, 2 de maig del 2012

El govern porta al Consell de Garanties Estatutàries les retallades estatals a les universitats

És el pas previ a la presentació d'un recurs davant el Tribunal Constitucional

La Secretaria d'Universitats creu que s'envaeixen competències i insisteix que l'augment de taxes ha de comportar més beques

 

La Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat ha sol·licitat aquest dimecres un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobre les mesures en l'àmbit universitari aprovades pel govern espanyol. Es tracta d'un pas previ a la presentació d'un recurs davant del Tribunal Constitucional (TC).
En concret, el govern ha demanat al Consell que es pronunciï sobre dos articles que considera que envaeixen competències: l'article 6 del decret, que modifica la Llei Orgànica d'Universitats (LOU), i l'article 7, que es refereix al finançament de les beques i els ajuts a l'estudi. Segons l'executiu català, aquests canvis són “contraris a les bases del model universitari català que té com a un dels eixos fonamentals l'equitat en l'accés a l'educació superior”.
La Generalitat denuncia que l'Estat no incrementa la partida per a beques i ajuts a l'estudi, mentre que “trasllada a les comunitats el finançament íntegre de la diferència de preu dels estudiants becats per l'Estat”. El secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha exigit a l'Estat que “incrementi els diners destinats a beques a l'estudi, tal com ha fet Catalunya vinculant el 25% d'increment de preus al fons català de beques Equitat”. De fet, recorda que aquest s'hauria d'haver transferit a Catalunya l'any 2001.
El govern condiciona qualsevol mesura sobre preus públics al fet que “cap estudiant quedi fora de la universitat per raons econòmiques”.

EL PUNT AVUI