En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dimarts, 15 de maig del 2012

Espanya imposa retallades a Catalunya mentre no paga el seu deute

El president de la Generalitat acusa l'Estat d'imposar un tercer pla d'ajust pels seus 'errors' i deutes i reclama a Europa que no caigui en una 'obsessió malaltissa' per l'austeritat 'a qualsevol preu'

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha acusat l'Estat d'haver 'imposat' a Catalunya un tercer pla d'ajust pels seus 'errors' i per no haver pagat els deutes. Ha remarcat que el Govern s'ha vist 'obligat' a fer noves retallades per culpa de l'Estat, perquè el PSOE va fer unes previsions errònies d'ingressos, perquè centrifuga els dèficits a les comunitats i perquè s'apropia de la pujada d'impostos que fa a Espanya. Així, mentre l'espoli fiscal segueix collant els catalans, Madrid intervé de facto a les decisions del Govern de la Generalitat, que es veu obligat a fer més retallades.  

 Mas ha deixat clar que fan aquest tercer pla d'ajust "obligats", i no per voluntat pròpia. La major part de la culpa l'ha situada en l'Estat, en primer lloc perquè el PSOE va fer unes previsions d'ingressos errònies que ara ha rectificat el PP i també la Generalitat en els seus pressupostos, però també per la "centrifugació del dèficit" que fa l'Estat amb diferents mesures. 

Ha citat la Llei de la dependència, on la normativa estableix que el govern espanyol i l'autonòmic han de gastar el mateix però Catalunya ha invertit 900 milions l'any passat i Madrid només 200. I això val pels centres especials de treball, per a les llars d'infants, pel programa de la SIDA, el fons d'immigració o el transport públic metropolità. En canvi, no redueixen salaris públics i no posposen infraestructures com l'AVE, com sí que està fent Catalunya. "D'això se'n diu centrifugar els dèficits i després culpabilitzar i renyar els governs autonòmics perquè no compleixen", s'ha queixat.

Més retrets a l'Estat. Mas ha criticat que s'apropiïn de la pujada d'impostos que fan a tota Espanya, com l'IRPF, societats i possiblement l'IVA.

Això sí, en el capítol de les culpes també ha repartit cap a Europa, per la poca flexibilitat de la UE a l'hora d'acompassar les polítiques de contenció del dèficit al cicle real de l'economia. Ha recordat que la Generalitat defensa l'austeritat com un valor, i ningú no pot dir que no s'estiguin aplicant aquest tipus de polítiques "amb vigor" a Catalunya. Ara bé, no es pot caure en una "obsessió malaltissa" per l'austeritat a qualsevol preu. 
DIRECTE.CAT