En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dimecres, 2 de maig del 2012

Primer dia sense TV3 internacional

Les emissions de la televisió pública catalana han desaparegut atès que el senyal per internet tampoc no està assegurat

 TV3CAT ja no existeix. O pràcticament ha desaparegut. Ahir a la nit es va produir el tancament del senyal del canal internacional de TV3 per satèl·lit, la qual cosa deixa sense accés a la televisió pública catalana via satèl·lit als més de 450.000 catalans que viuen arreu del món. L’eina, que suposava una normalització que posava el català al mateix nivell que qualsevol altra llengua del món amb presència televisiva internacional, ha deixat quasi d’existir. La visibilitat de TV3 no està assegurada ni tan sols a través d’internet, atès que molts operadors per cable europeus i americans encara no han redifós el senyal d’internet i no permeten que es vegi. 

 L’estalvi del tancament de TV3CAT és de 830.000 euros l’any, que és el que costava el lloguer del senyal satèl·lit. Si ens parem a mirar-ho, no és res en comparació amb tots els diners que els deu l’Estat espanyol per l’addicional tercera de l’Estatut i que tant li està costant al Govern de reclamar.

Així doncs, TV3 ha desaparegut gairebé del tot atès que el senyal per internet no arriba a massa llocs. Els operadors de cable europeus i americans no han redifós el senyal per internet perquè, o bé no és prou estable, o bé surt massa car transformar el senyal internet de TV3 per cable. Televisió de Catalunya no descarta que en un futur alguns operadors ho facin, però la predisposició no sembla massa gran.

TV3 confia que aviat es podrà veure la televisió pública catalana a través dels anomenats “televisors intel·ligents” que permetran veure la televisió directament a través d’internet. El problema és que la implantació d’aquesta tecnologia és molt costosa i no tots els països estan disposats a fer-ho, si més no en un futur immediat.

Malgrat les protestes que han fet les associacions de catalans arreu del món i la Federació Internacional d’Entitats Catalanes, malgrat les recollides de firmes, malgrat les queixes presentades a la Sindicatura de Greuges, no s’ha fet res per evitar el tancament de la televisió pública catalana, que cada cop s’impedeix veure a més llocs. Aquest tancament suposa un atac a la normalització de la llengua i de la cultura catalanes en l’àmbit internacional. 

DIRECTE.CAT