En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dimecres, 9 de maig del 2012

L'espanyolisme es mobilitza contra l'independentisme per la Copa del Rei

El govern autonòmic de Madrid autoritza una marxa falangista el dia de la final i encén les alarmes policials

 La policia espanyola està desplegant un dispositiu especial per evitar que el proper 25 de maig, en motiu de la final de Copa del Rei que disputarà a Madrid el Barça contra l’Athletic de Bilbao, es produeixi una batalla campal entre grupuscles espanyolistes, i independentistes catalans i bascos.

La temença policial no és gratuïta ja que l’ultradreta espanyola -capitanejada per la Falange- ha anunciat que es mobilitzarà pels carrers de la capital espanyola. La manifestació espanyolista que, segons els seus promotors, defensarà “la unitat d’Espanya”, ha rebut el vistiplau del govern autonòmic malgrat l’escepticisme policial sobre la seva conveniència.

El mateix dia s’han convocat actes independentistes aprofitant la sintonia entre ambdues afeccions i que el partit es juga a Madrid. Catalunya Acció i Esait (entitat que promou l’oficialitat de les seleccions basques) s’estan coordinant per fer actes conjunts, tot i que no n’han donat detalls. El president de Catalunya Acció, Santiago Espot, ja ha advertit que no serà en cap cas una manifestació “convencional”. Una de les possibilitats que rumiaven era xiular l'himne espanyol, quan aparegui el princep Felip.

Protegir les zones d’afeccionats


Per a la policia serà una prioritat que les zones habilitades per les afeccions de cada equip (la Puerta del Sol en el cas del Futbol Club Barcelona i El Retiro en el de l’Athletic de Bilbao) quedin del tot protegides. El desplaçament dels seguidors de cada equip a l’estadi serà un altre moment crític, ja que alguns afeccionats hi arribaran sols o en petits grups.

EL SINGULAR DIGITAL