En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

divendres, 25 de maig del 2012

Intent fallit de desprestigiar els nacionalismes a l'ESO

Wert retira a instàncies de la Generalitat la menció al “nacionalisme excloent” d'educació per a la ciutadania

Rigau insta el govern espanyol a mantenir en el temari la lluita contra l'homofòbia

 

El ministre d'Educació, Cultura i Esports, José Ignacio Wert, va causar ahir la indignació de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, en pretendre incloure el “nacionalisme excloent” en l'assignatura d'educació per a la ciutadania que es cursa a l'ESO. Segons va denunciar la consellera, el temari presentat inicialment per Wert “associava el nacionalisme al terme excloent” i el situava “al costat del terrorisme”. Finalment, però, Wert va retirar el terme “nacionalisme excloent” del text.
“A Catalunya –va explicar la consellera– quan es parla de nacionalisme excloent tothom pensa que es parla del nacionalisme espanyol. En canvi, a Madrid, segurament se'n deu entendre una altra cosa.” “Si és un concepte que no s'entén de la mateixa manera –hi va afegir– vol dir que no és ni acadèmic ni rigorós i, per tant, creiem que s'ha d'evitar.”
Segons Rigau, el plantejament inicial del govern espanyol era “intolerable”. “L'enfocament que fa el ministre en aquest document obvia el fet que Espanya s'estructura en nacionalitats i regions, no parla de nacionalitats i en canvi parla del nacionalisme excloent com un dels mals del món actual”, va criticar la consellera.
Rigau va fer aquestes declaracions a la sortida de la Conferència Sectorial d'Educació, que va presidir el ministre Wert. Durant la conferència també es van tractar altres aspectes polèmics d'educació per a la ciutadania, com ara la supressió de la lluita contra el sexisme, el racisme i l'homofòbia. Fa uns dies, els col·lectius d'homosexuals, com ara el Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), van demanar la dimissió de Wert perquè no volia combatre l'homofòbia. Rigau va defensar que no s'eliminin aquestes qüestions del currículum.
La consellera d'Ensenyament també va demanar al ministre que canviï els criteris de beques per a la formació professional (FP) pel cus vinent. Segons Rigau, el fet que es demani als alumnes que aprovin l'ESO amb un mínim d'un 6 en lloc d'un 5 exclou un gran nombre d'estudiants i es deixarien d'invertir 10 milions d'euros en aquest camp. La consellera va lamentar que Wert no acceptés la petició de la Generalitat, però va explicar que sí que es va comprometre a estudiar-la “més a fons”.

EL PUNT - AVUI