En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dissabte, 30 de juny del 2012

El govern espanyol menysté l'enquesta independentista

Recorda que és només un sondeig i apel·la a la responsabilitat dels catalans perquè tinguin clar que la prioritat és sortir de la crisi

Duran també recela del CEO i subratlla que l'estat propi no aconsegueix majoria absoluta

 

Al govern de Mariano Rajoy no li fa cap gràcia l'enquesta del CEO que detecta un fort impuls de l'independentisme a Catalunya, fins al punt que per primera vegada es converteix en l'opció majoritària per a la ciutadania. L'executiu del PP ho interpreta com una pugna de l'executiu d'Artur Mas amb vista a una hipotètica negociació del pacte fiscal. Així que la millor manera de desentendre's del baròmetre d'opinió és minimitzar el seu resultat i menystenir els seus possibles efectes. Per la vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, el sondeig té un valor molt relatiu i, sobretot, sigui quin sigui el resultat, “no ens ha de distreure del que és important”. I, a hores d'ara, l'única prioritat és sortir de la crisi econòmica.
Malgrat que es pugui estar més o menys neguitós per la radiografia que mostra el CEO, l'executiu de Rajoy no vol que s'interpreti en cap moment que La Moncloa admet la tesi que la desafecció de Catalunya envers Espanya creix amb passes de gegant i és per això que la vicepresidenta subratllava que avui el que de veritat preocupa el ciutadà, sigui d'on sigui, és la situació econòmica i social. En aquest punt, apel·lava a la “responsabilitat” dels dirigents catalans a l'hora d'escollir les seves prioritats, perquè, segons emfasitzava, “aquest és un moment per a l'estabilitat, per treballar junts i per trobar mesures per sortir de la crisi”.
A Catalunya tampoc tothom veu amb bons ulls el resultat del CEO. El president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, recelava ahir dels seus resultats i els interpretava de manera diferent a com ho ha fet el govern. Duran i Lleida es fixava en les diferents qüestions que planteja el baròmetre per atraure el focus sobre la pregunta en què es demana quin és el model desitjat per a Catalunya, en comptes de fer-ho sobre la que pregunta directament pel sentit del vot en un referèndum. En la primera qüestió, remarcava el cap de files de CiU a Madrid, l'opció preferida és la d'un estat propi, si bé remarcava que no aconsegueix la majoria absoluta, ja que queda en un 34% dels enquestats.
“No vull entrar a desqualificar el debat sobre la independència”, assegurava Duran i Lleida en una entrevista a Onda Cero. No s'ha d'oblidar que el passat congrés d'Unió va rebutjar que el partit es declarés obertament independentista, en benefici d'una tercera via que aposta per la confederació.
Mentrestant, des del govern segueixen celebrant els resultats. El seu portaveu, Francesc Homs, considera el sondeig un aval “a la transició nacional” plantejada pel president de la Generalitat, Artur Mas. Homs veu en la majoria independentista ”consciència nacional i ganes de canviar coses” atès que es reclama més autogovern del que hi ha ara.

EL PUNT-AVUI