En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dijous, 7 de juny del 2012

Els inspectors d'hisenda fan l'agost a Catalunya

És on es fan més revisions i on més es recapta, malgrat que a Madrid hi ha més frau 

 
A Catalunya hi ha 260 inspectors d’Hisenda més que a Madrid tot i que es detecten menys casos de frau, segons ha informat 'El món a RAC1'. En aquest sentit, s'explica que el sindicat d'inspectors d'Hisenda GESTHA hi veu una situació de desigualtat.

Entenen que hi hagi més inspectors perquè també hi ha més empreses, però els grinyola que es recapti més que a Madrid, que concentra tres vegades més grans empreses que Catalunya i són les que més defrauden.

El 70% de la evasió fiscal a l'Estat correspon a les grans empreses i Madrid en concentra un percentatge més gran. A Catalunya destaca la petita empresa (que només concentra el 17% de l'evasió fiscal de l'Estat) i els autònoms, on el percentatge cau fins el 8%.

El vicepresident de GESTHA Josep Maria Mollinedo considera que els inspectors estan mal repartits, atès que Hisenda està dedicant més inspectors als qui menys defrauden. “Les grans companyies amb residència fiscal a Madrid tenen uns despatxos comptables que no deixen rastre. A Catalunya hi ha més emprenedors. I pel que fa als inspectors, en haver-hi més mans i més ulls poden descobrir més frau”.

La caça de defraudadors és més intensa a Catalunya. Cada català paga 144 euros més de mitjana per cap per l'evasió fiscal estatal. En total, paga 983 euros l'any per compensar el que s'ha evadit.

E-NOTÍCIES