En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dimecres, 27 de juny del 2012

Nova estocada contra el català

El Suprem anul•la la vehicularitat de la llengua en el cicle d’educació infantil

 El Tribunal Suprem (TS) ha decidit anul•lar quatre articles del decret que ordena el segon cicle d’Ensenyament Infantil, de 3 a 6 anys, de la Conselleria d’Ensenyament de la Generalitat aprovat el 2008. Es tracta d’aquells articles que defineixen el català com a llengua usada normalment a les aules, és a dir, com a llengua vehicular.

Entre els articles anul·lats hi ha el que estableix que "el català, com a llengua pròpia de Catalunya, s'ha d'utilitzar normalment com a llengua vehicular d'ensenyament i aprenentatge i en les activitats internes i externes de la comunitat educativa". Però també declara nul un article que establia "dedicar una atenció a l'aprenentatge de la llengua catalana" a l'alumnat estranger per tal d'aconseguir la seva "ràpida integració".

Aquesta sentència estima el recurs presentat contra una sentència anterior del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el català a l’escola i que aquest tribunal va fallar a favor de la immersió lingüística.

Sentències contra el català


Aquest és la tercera resolució judicial contraria al català pronunciada els darrers mesos. El 31 de maig el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja va estimar parcialment la petició de quatre famílies que havien demanat el castellà com a llengua vehicular en l'educació dels seus fills fundant-se en una sentència del mes de març, la qual el TSJC reconeixia el dret de tres famílies a escolaritzar en castellà els seus fills de manera individual.

I, aquell mateix dia, en aquest cas fora de l’àmbit educatiu, el TSJC va donar la raó al recurs interposat pel president del grup municipal del PPC, Alberto Fernández Díaz en anul•lar que el català sigui llengua preferent en l’Ajuntament de Barcelona, tal com estableix el reglament del consistori.

"Som on érem"

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha valorat aquesta sentència del Tribunal Suprem, assegurant que "som allà on érem" i que es continuarà aplicant el model d'immersió lingüística. Així, ha assegurat que la Llei d'Educació de Catalunya garanteix la "base legal" per continuar aplicant la immersió lingüística i que el català sigui la llengua vehicular als centres.

Rigau ha anunciat que el Govern no recorrerà aquesta sentència en considerar que és anterior a la LEC i que, per tant, aquesta norma blinda el sistema. Rigau ha dit que no hi haurà cap canvi de cara al curs vinent sinó "continuïtat i serenitat absoluta als centres". Ha mostrat però preocupació per les últimes sentències del TS.

Rigau també ha assenyalat que, malgrat això, estan "preocupats" perque "el Suprem demostra que interpreta molt restrictivament tot el que concerneix al model lingüístic escolar de Catalunya".

EL SINGULAR DIGITAL