En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dimecres, 6 de juny del 2012

Hisenda centra les inspeccions fiscals a Catalunya

Els catalans som sis vegades més objecte de fiscalitzacions que els andalusos o els madrilenys

El ministeri d’Hisenda sembla que, des de fa anys, té Catalunya en el punt de mira. La majoria de fiscalitzacions de tot l’Estat es fan aquí. A més, també a Catalunya és on l’Agència recapta més diners per aquest concepte, segons conclusions de la memòria de l’Agència Tributària de la qual aquest matí ha informat Rac1.

Segons aquesta emissora, a Catalunya es ferien sis vegades més fiscalitzacions que Andalusia i el doble que a Madrid. Curiosament, la memòria no recull el número concret d’inspeccions per comunitat autònoma, sinó el total, la qual cosa només presenta dues possibilitats: realment a Catalunya el percentatge de picaresca amb Hisenda és molt superior a altres zones de l’Estat o aquí el control és molt més superior i sever que en altres indrets.

També existeix, però, una gran diferència respecte la recaptació. A Catalunya hisenda va recaptar 311 milions d’euros l’any 2008, mentre que a Andalusia van ser 55 milions i a Madrid 155 milions. La segona opció pren força – el control a Catalunya és superior- si tenim en compte que el nombre d’actes aixecades a Catalunya representa un 17% del total i els diners recaptats aquí són un 21% també del total.

A més, Catalunya és la comunitat que tarda més en rebre les devolucions. A 1 de juny d’aquest any, Hisenda havia pagat les devolucions d’un 65% de les rentes presentades a Madrid i un 64% d’Andalusia, mentre que a Catalunya només era el 58%.

Ara per ara només es coneixen les dades referents al 2008, però la diputada Teresa Jordà (ERC), la formació republicana ja fa temps que va preguntar al congrés sobre aquest tema, ha afirmat en declaracions a l’emissora que les dades dels anys 1999-2004 apunten una tendència similar.
 
EL SINGULAR DIGITAL