En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dimecres, 27 de juny del 2012

Rubalcaba-Rajoy, front comú contra el pacte fiscal

El Govern alerta que Rubalcaba s'ha ofert a Rajoy per 'barrar el pas' conjuntament al pacte fiscal


L'ofensiva espanyola contra qualsevol progrés català és evident. I no és només una qüestió de la dreta més rància, sinó que també des del PSOE es continua escanyant Catalunya tot i que hi vulguin posar bona cara. El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha alertat que el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, s'ha ofert al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per "barrar el pas" conjuntament al pacte fiscal. Després que Rubalcaba hagi avalat el pacte fiscal però hagi rebutjat el concert, Homs ha apuntat que aquestes declaracions van lligades precisament a aquest oferiment. "Em semblava inversemblant, però veig que sí, que les coses apunten cap aquí", ha apuntat el portaveu, que ha explicat que li havia arribat aquesta informació però que es "resistia a creure-la". Sobre el PSC i Pere Navarro, ha admès que cada cop "li costa més seguir-lo". 
 "Ens costa cada cop més seguir el PSC", ha dit Homs després que Navarro advertís que el Govern de CiU buscava la "divisió dins de Catalunya i el xoc de trens amb Espanya" amb el pacte fiscal. Segons Homs, potser aquesta reflexió té més a veure amb una "situació interna" dels socialistes, és a dir, possibles divergències entre PSC i PSOE per aquesta qüestió.

Homs ha concretat que el ple sobre el pacte fiscal serà amb tota probabilitat l'última setmana del juliol i que la segona cimera serà durant la primera quinzena. Ha negat paràlisi en les negociacions i ha assegurat que "la feina es va fent", però que tots els grups van acordar discreció.
DIRECTE.CAT