En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dijous, 7 de juny del 2012

El PP vol imposar respecte a Espanya i els seus símbols per llei

La xiulada a l’himne espanyol durant la celebració de la Copa del Rei ha desfermat les ires del PP que venen de lluny i porten cua


El PP vol modificar la Llei de l’Esport estatal per penalitzar els “ultratges” a Espanya, per al qual cosa ha desenterrat una proposició de llei del 2006, que debatrà el Congrés dimarts vinent. L’origen de la iniciativa rau en l’exasperació de Francisco Camps en veure exhibit un mapa dels Països Catalans al Camp Nou, en un partit Barça-Osasuna jugat el 2005, i sentir  l’actor Joel Joan dir en veu alta el desig compartit d’uns Països Catalans lliures. L’acte, organitzat per la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL), va ser qualificat d’«apologia del catalanisme expansionista», per la qual cosa el PP valencià va proposar i recolzar a les Corts la modificació de la Llei estatal de l’Esport que ara el PP recupera.

 Prohibir per reeixir, sancionar per imposar

En la iniciativa es recull un nou punt que prohibeix actes ofensius i d’ultratge a Espanya  «Queden prohibits els actes que incitaren, animaren, provoquin o siguin en si mateixos constitutius d'ofenses o ultratges de paraula, per escrit o de fet a Espanya, a les seves comunitats autònomes o als seus símbols o emblemes ». També prohibeix que els propietaris dels recintes esportius puguin celebrar actes polítics ni cedir les seves instal•lacions per a esdeveniments que provoquin discriminació per sexe, raça o ideologia, ni ser prestats per a actes que ultratgin  «de paraula, per escrit o de fet a Espanya, a les seves comunitats autònomes o als seus símbols o emblemes» -no diu res d’ofenses i ultratges de pensament, de moment- .

La modificació de la llei proposa considerar aquest tipus d'actituds com a infraccions molt greus, amb sancions, segons recull la norma actual, van des dels 60.100 euros, que podria imposar Maria de los Llanos de Luna, fins els 650.000 euros que podria imposar el Consell de Ministres.

La CAL, Joel Joan i Laporta indignen Paco Camps

Aquell acte a l'estadi blaugrana el va organitzar la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL) i Laporta, a les hores president del club, va rebre dures crítiques del Govern valencià i una carta del conseller de cultura i esport, aleshores, Alejandro Font de Mora, que Laporta va respondre «He de precisar que el mapa dels Països Catalans què vostè fa referència i que va ser estès al centre del camp, dibuixa el domini lingüístic del català. Per tant es tracta d'un mapa cultural i no polític ». Font de Mora, va replicar al president blaugrana: «No era un mapa cultural sinó polític, ja que la Comunitat Valenciana no pertany a l'àmbit dels inexistents i inconstitucionals Països catalans».

DIRECTE.CAT