En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

divendres, 29 de juny del 2012

Sáenz de Santamaría demana als catalans “molta responsabilitat”

La vicepresidenta del govern espanyol considera que ara cal “treballar junts” per superar la mala situació econòmica

Subratlla que “la gran preocupació dels espanyols” és la crisi

 

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha demanat aquest divendres als catalans “molta responsabilitat” a l'hora d'escollir prioritats. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta ha recordat que “aquest és un moment per a l'estabilitat, per treballar junts, arribar a acords i trobar mesures per superar” la crisi econòmica.
Aquesta ha estat la resposta de Sáenz de Santamaría quan se li ha demanat que valorés la recent enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) que apunta que el 51,1% dels catalans votaria a favor de la independència si se celebrés un referèndum. El sondeig ha estat elaborat amb una mostra de 2.500 persones, enquestades per telèfon entre els dies 4 i 18 de juny.
Sáenz de Santamaría ha dit que a les enquestes “se'ls dóna el valor que tenen”. “Això no ens ha de distreure del que és important”, ha afegit. Per a la vicepresidenta espanyola, si “en aquest moment” es fes una enquesta, una resposta “unànime” indicaria que “la gran preocupació dels espanyols, amb independència del lloc d'on procedeixin o resideixin, és la crisi econòmica, la crisi social”.

EL PUNT-AVUI