En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dilluns, 16 d’abril del 2012

El Suprem ratifica el rebuig a l'ús preferent del català a l'Ajuntament de Barcelona

El TS no accepta el recurs que havia presentat el consistori després de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de suspendre punts que defensaven l'ús únic o preferent de la llengua catalana a l'administració. Considera que mantenir-los seria un prejudici "difícil o impossible" de reparar per al castellà

El Tribunal Suprem ha ratificat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que suspenia de forma cautelar articles referents a l'ús del català del reglament de l'Ajuntament de Barcelona. El Suprem considera que mantenir aquests punts causaria un prejudici de "difícil o impossible reparació" per al castellà. En concret, els punts en qüestió –aprovats el 2010- feien referència, per exemple, al fet que el consistori redacti les seves comunicacions internes en català, així com les actes de les sessions plenàries o de les comissions municipals. A més, també es refereixen als rètols informatius del propi Ajuntament, que s'estipulava que es farien en català.

La suspensió cautelar també s'ha d'aplicar, segons la sentència del TSJC, a l'ús preferencial del català en les intervencions orals del personal del consistori -sempre que l'interlocutor no demani ser atès en castellà–, a la retolació pública o als registres administratius. En total, la suspensió, que estava pendent de la resolució del recurs, afecta set punts del reglament que estipulaven l'ús únic o preferent del català a l'administració. En el moment del seu redactat, l'equip de govern (PSC) va assegurar que es tractava d'una manera d'oficialitzar l'ús "normal" del català a l'Ajuntament de Barcelona. El consistori defensava amb el recurs que ha quedat rebutjat que el manteniment dels articles impugnats no alterava l'efectivitat de la sentència final sobre la legalitat del reglament lingüístic en conjunt.

El TSJC va estudiar el text del reglament a instàncies del grup municipal del PP a Barcelona i va basar la seva decisió en la sentència del Tribunal Constitucional per a la retallada de l'Estatut i l'equiparació en ús de català i castellà.

ARA