En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dimarts, 24 d’abril del 2012

«Paguem més pel fet de ser catalans»

Antoni Serra Ramoneda, expresident de Caixa Catalunya, defensa obertament que "els greuges comparatius són notoris", entre Catalunya i la resta de l'Estat

 L'expresident de Caixa Catalunya entre 1984-2005, Antoni Serra Ramoneda, té clar que els catalans "paguem més per ser catalans". Així ho ha assegurat en una entrevista amb Rac1, valorant la comparativa entre impostos pagats i serveis rebuts a Catalunya respecte diferents llocs de l'Estat que ha elaborat l'emissora. "Els greuges comparatius són notoris", ha reconegut.

Serra Ramoneda, actual president del Tribunal d'Arbitratge Tècnic de Catalunya i del fòrum d'opinió Tribuna Barcelona, i autor del llibre Adéu al model de les caixes d'estalvis?, també ha recordat: "El 2002, quan vaig fer la comparació de preus entre Barcelona i Madrid, la diferència era significativa."

"En el cas de les inversions és on els desequilibris són més grans. Portem molts anys acumulant dèficits", sosté, afegint-hi que "les subvencions que reben algunes empreses a Madrid, i que les equivalents a Barcelona no reben, influeix en el fet de poder aplicar uns preus més baixos".

Per solucionar-ho, considera que, "a curt termini, caldria que l'Estat pagui els deutes que té amb Catalunya. Si ens paguessin això, segurament ajudaria a sortir del tràngol que està tenint la tresoreria de la Generalitat. [...] Però a mig i llarg termini caldria prendre mesures per evitar que la situació s'agreugi."

La comparativa de RAC1 posa de manifest que Catalunya és on hi ha una retenció més gran de l’IRPF -56% per a les rendes altes, 40 per les mitjanes i 24,75 a les baixes-; que, per cada 1.000 euros que paga un català en impostos, només en rep 870 de l’Estat en serveis, mentre que un extremeny en rep 1.170; a Catalunya, de cada 100 quilòmetres d’autopistes, 67 són de peatge i 33 de franc, mentre que a Madrid 96 són gratuïts i només 4 de peatge; a Barcelona hi ha 7.400 places públiques d'escoles bressol per a una població de 1.630.000 habitants, mentre que a Sevilla la relació és de 22.000 places per 703.000 persones...

NACIO DIGITAL