En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dilluns, 9 d’abril del 2012

Montoro apunta que es revisaran les competències autonòmiques molt aviat

El ministre d'Hisenda considera que s'hauria de renunciar a projectes com les televisions autonòmiques i les “ambaixades”

Insisteix que el govern espanyol intervindrà les comunitats que no compleixin amb l'objectiu de dèficit

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha alertat d'una revisió de les competències autonòmiques que es produirà “molt aviat”. Al seu parer, “cal ordenar l'estat de les autonomies i evitar nous malbarataments”. En una entrevista al diari El Mundo, ha insistit, d'altra banda, que l'Estat intervindrà les comunitats autònomes que no compleixin amb l'objectiu de dèficit, tal i com ja va anunciar fa tres mesos després d'un Consell de Política Fiscal i Financera. Montoro ha subratllat que les comunitats hauran de retallar i renunciar a projectes “que han anat més enllà del que haurien d'haver arribat”, i ha citat les televisions autonòmiques i les “ambaixades”.

Al seu parer, la qüestió autonòmica no és un problema de model d'estat, sinó de “com s'han concebut i exercit aquests poders”.

El titular d'Hisenda, d'altra banda, ha insistit que les autonomies compliran “sí o sí” amb l'objectiu de dèficit, perquè així ho diu la Llei d'Estabilitat Pressupostària, que introdueix els mecanismes de supervisió, de penalització i d'intervenció de la UE. “El govern espanyol no és que vagi a ser exigent, sinó que estarà obligat a vigilar, sancionar i fins i tot intervenir una autonomia que no compleixi amb els seus objectius de dèficit”, ha argumentat. De fet, Montoro ja va llençar aquest avís el passat 17 de gener després de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, on es va acordar la creació d'una nova línia de l'ICO destinada al pagament pendent dels proveïdors per part de les comunitats i els ens locals.

El ministre ha subratllat aquest dilluns que la intervenció suposaria enviar una delegació dels ministeris econòmics del govern espanyol per fer una gestió directa pressupostària en una comunitat determinada.

S'ha referit també a la reforma dels serveis públics que està estudiant el seu executiu, on s'hauran de definir quines prestacions ha de donar l'administració, estatal o autonòmica, en matèria de salut, educació o polítiques socials. Però les autonomies, ha continuat, també hauran de “renunciar a projectes que han anat més enllà del que haurien d'haver arribat”, i ha citat les televisions autonòmiques i el que ha denominat “ambaixades”. “Als polítics els agrada que els treguin a la seva televisió, però tanta iniciativa pública la veig amb recel”, ha apuntat Montoro, que ha dit entendre que hi hagi un reducte de servei públic en els mitjans, però “no n'hi ha per a tot”. Segons ell, cal centrar-se en els serveis públics essencials.

Pel que fa a l'absència de recursos en els pressupostos generals de l'Estat per pagar la disposició addicional tercera de l'Estatut, ha insistit que “no és negociable incrementar la despesa”. “No discuteixo el que diuen els estatuts. El finançament autonòmic és el que és. Ja no puc més”, ha conclòs.

AVUI