En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

diumenge, 8 d’abril del 2012

Els PGE resten 1.800 milions d’ingressos a la Generalitat

Mas-Colell: “No creiem que sortir d’un carrer sense sortida demani limitar els drets de Catalunya”

El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, assegura en una entrevista a La Vanguardia que estem en una situació “d’emergència” després que el govern espanyol hagi retallat inversions i incompleixi els deutes pendents en els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), la qual cosa representen 1.800 milions d’ingressos menys per a Catalunya.

Respecte aquests incompliments, Mas-Colell recorda que no és un tema relacionat amb la situació econòmica com podrien ser les inversions, sinó una qüestió de “drets” i de “principis”. “En els ingressos hi pot haver flexibilitat, però des del dret, no n’hi pot haver”, diu el responsable d’economia de la Generalitat.

I recorda que ara per ara cap membre del govern espanyol ha fet una declaració que reconegui les disposicions addicionals terceres. “Això ens porta a la sospita que si no s’ha fet és perquè no es vol fer”, apunta.

El vot de CiU als pressupostos

CiU pot admetre que estem en una situació “d’urgència”, pot acceptar a desgust un augment dels impostos i l’amnistia fiscal, però “no seria concebible un vot de CiU a favor si no es reconeix l’addicional tercera” i “serem totalment estricte amb tot el que faci referència a l’autogovern”, diu el conseller. “No creiem que sortir d’un carrer sense sortida demani limitar els drets de Catalunya”, conclou.

En una valoració general del PGE, Mas-Colell els qualifica de no “extremadament difícils”, encara que a diferència de la despesa, veu “dificultats” en complir els ingressos. No és el cas de les despeses ja que “les pensions no es toquen, sinó que algunes augmenten; el subsidi de l’atur, no es toca, i el capítol de funcionaris augmenta”. “No es toquen les partides difícils ni tampoc puja l’IVA”, així és fàcil segons el conseller, i no es descarta que ho facin el 2013.

SINGULAR DIGITAL