En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dilluns, 23 d’abril del 2012

"Garantiré que els nens catalans puguin estudiar en espanyol"

El ministre d'Educació assegura que el seu deure "és vigilar"

 El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, en una entrevista que publica 'El Mundo', garanteix que "qualsevol nen que vulgui estudiar en castellà pugui fer-ho". "El nostre deure és vigilar perquè no es frustri el desig de triar la llengua vehicular de l'ensenyament, sigui el castellà o el català", adverteix.

"Estem en un Estat de Dret i les resolucions dels tribunals cal complir-les. És veritat que l'execució de les sentències incumbeix Els tribunals, però jo garantiré que qualsevol nen català que vulgui estudiar en espanyol ho pugui fer", afegeix.

D'altra banda, Wert defensa les seves mesures en Educació i assegura que "tenen moltíssima flexibilitat, i està en mans de les comunitats autònomes aplicar-les o no. Cada un farà el que li sembli més convenient per complir l'objectiu del dèficit. Si alguna creu que sense usar aquest catàleg de mesures pot aconseguir això, endavant, que ho faci. M'agradarà veure-ho al final de l'any".


E-NOTÍCIES