En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dilluns, 9 d’abril del 2012

ERC i SI denuncien una ofensiva mediàtica del PP contra la independència

La delegada del govern de l'Estat, María de los Llanos de Luna, va assegurar que una Catalunya independent seria un dels estats més pobres d'Europa

Les paraules de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, contra la independència de Catalunya van provocar ahir les obligades respostes dels partits independentistes, ERC i Solidaritat. Les dues formacions van ser les úniques que van sortir públicament a criticar “el discurs de la por” i l'ofensiva mediàtica contra el dret a decidir de De Luna i, en general, del PP. Els portaveus Anna Simó (ERC) i Uriel Bertran (SI) van negar que Catalunya quedés empobrida per una possible independència, tal com va assegurar la delegada del govern espanyol.

De Luna va opinar, en declaracions a la cadena COPE, que Catalunya hauria de pagar aranzels per exportar els seus productes, amb un increment de fins al 40%, i esperar cinc anys per poder entrar a la Unió Europea (UE). Segons ella, això tindria conseqüències “nefastes”. Tanmateix, Simó i Bertran van afirmar el contrari. La portaveu d'ERC va respondre que una Espanya sense Catalunya sí “que seria un dels països més pobres de la UE” i una “candidata a ser rescatada” financerament. Simó, entrevistada a RAC1, creu que “com més a prop vegin la voluntat” dels catalans de caminar cap a la independència, “més arguments aniran posant sobre la taula” entorn dels hipotètics problemes econòmics que tindria una Catalunya lliure. A més, segons va explicar, hi ha “estudis d'especialistes en dret comunitari que neguen” que una nació que se separés d'un Estat membre quedaria fora de la UE. El dirigent de SI, Uriel Bertran, va acusar De Luna de “mentir”, ja que –va dir– “la Catalunya independent hauria estat el 2011 el setè estat més ric de la UE, segons dades de l'Idescat” per darrere de Luxemburg, Holanda, Irlanda, Dinamarca, Àustria i Suècia.

AVUI