En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

diumenge, 8 d’abril del 2012

L'ABC veu Espanya en perill

El diari culpa a Catalunya i el País Basc de la seva "extrema gravetat"

El diari ABC dedica avui una dotzena de pàgines a exalçar Espanya, inclosa l'editorial, perquè com afirma el director, Bieito Rubido, "és hora de parlar clar". La portada és un mapa de la península amb una bandera espanyola i el titular "El que ens uneix" davant del "desafiament separatista".

"La situació econòmica del nostre país -afegeix-, indiscutible herència dels darrers anys, arriba al nivell d'extrema gravetat. S'uneix a això el trasbalsat desafiament dels nacionalismes perifèrics de Catalunya i el País Basc. I, entre tots, es dibuixa un quadre que ens retorna a un altre 98, a aquella gran depressió col·lectiva en què es va sumir Espanya al final del XIX ".

Segons la seva opinió, "és tasca imprescindible contribuir a subratllar i alimentar el que ens apropa i ens fa semblants. I posem-ho en valor sense complexos. Sense por al sectarisme. Sense arronsar-nos davant dels que des de la minoria es fan grans amb el nostre silenci. Perquè poques idees més progressistes hi ha avui dia a Espanya "

El director també considera "lamentable, decebedor, que l'esquerra espanyola hagi renunciat i s'hagi convertit en la major còmplice dels qui amenacen la cohesió d'aquest país. Com resulta desazonador que la dreta cregui que tot es pot resoldre sense sacrificis ni esforços ".

"Davant dels desafiaments secessionistes -prossegueix-, assenyalem el comú denominador, la unitat que perfectament pot conviure amb el ric mestissatge del discórrer del segles. Contribuïm a reforçar les dades i els fets que ens semblen a tots".

"No tornem a caure -reitera- en la desgràcia i incompetència de negar a Espanya la condició d'enorme país que li correspon, fins i tot quan se sent més amenaçada per les circumstàncies i més vulnerable als espasmes dels mercats".


E-NOTICIES