En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

divendres, 6 de juliol del 2012

Catalunya fixa l'espoli en 16.000 milions

El Parlament denuncia la "deslleialtat institucional creixent de l’Estat"

 El Parlament ha fixat l'espoli fiscal en 16.400 milions d'euros i ha denunciat la "deslleialtat institucional creixent de l’Estat". La cambra ha aprovat aquest dijous una resolució com a conclusió del debat sobre els nous ajustos pressupostaris del Govern, presentada per ERC, en la qual s'insta a  "denunciar amb urgència i reclamar la finalització de la deslleialtat institucional creixent de l’Estat en els compromisos financers adquirits per decisions de l’Estat a finançar les comunitats i acordar-ne el pagament durant els pròxims 12 mesos".

"El Parlament de Catalunya manifesta que la millor política per racionalitzar la despesa és que qui gasta sigui alhora el responsable de recaptar, tenir major control i més responsabilitat sobre les pròpies polítiques, tant de la Generalitat com local", s'afirma.

La cambra també manifesta "la necessitat de dotar la Generalitat de Catalunya d’un instrument de banca pública per a facilitar el crèdit al teixit empresarial català i promoure les inversions estratègiques per a la recuperació econòmica. En aquest sentit, considera oportú l’impuls dels canvis legislatius necessaris per a dotar l’Institut Català de Finances de l’estatus jurídic de banc per tal que pugui desenvolupar aquesta tasca".

El Parlament reitera que "l’espoli fiscal que pateix el nostre país any rere any i que al 2009 va assolir la xifra de 16.400 milions d’euros anuals (8,4% del Producte Interior Brut de Catalunya) és d’una gravetat i injustícia que no succeeix a cap altre estat amb un nivell de desenvolupament similar. Que és un espoli econòmic constant en el temps, que està asfixiant el desenvolupament de la nostra economia i les estructures sobre les que se sustenten els serveix públics de Catalunya i que si Catalunya disposés d’aquests recursos, podria garantir a la seva ciutadania un estat de benestar sòlid i solvent".


E-NOTÍCIES