En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dilluns, 9 de juliol del 2012

L'Estat adverteix que no aportarà més diners al sistema de finançament autonòmic

Beteta avisa que s'intervindran en un mes les autonomies que no compleixin amb els objectius de dèficit


El secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, ha estat clar: davant un possible nou model de finançament autonòmic a Espanya l'Estat no aportarà més recursos dels que ara aporta i, per tant, seran les comunitats les que s'hauran de posar d'acord en distribuir-se els diners disponibles. "No és assumible que els guanys de les comunitats siguin a costa dels pressupostos de l'Estat", ha assegurat Beteta, qui ha subratllat que el dèficit de l'Estat no pot augmentar.
Beteta ha avançat que el proper setembre es posarà en marxa un grup de treball per revisar l'actual model de finançament, un punt de trobada en què les "comunitats autònomes s'asseuran i discutiran què convé perquè el model de finançament sigui més just". Això sí, ha advertit que no hi haurà recursos addicionals per compensar els territoris que surtin perdent perquè l'Estat no pot augmentar el seu dèficit. Aquest posicionament de Beteta dóna un cop de porta al pacte fiscal que reivindica Catalunya, ja que pressuposa que no hi haurà una negociació singularitzada amb Catalunya i que seran les comunitats les que hauran de posar-se d'acord en el finançament.
El secretari d'Estat ha explicat que en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera del dijous es revisaran les previsions de tancament del dèficit a finals d'any i ha advertit que "qualsevol risc d'incompliment ha de ser atacat d'arrel". Per tant, ha avançat que es posaran en funcionament en un mes les accions previstes a la llei d'estabilitat pressupostària d'intervenció a les comunitats la previsió del dèficit de les quals estigui per sobre de l'1,5%. "S'ha de complir, aquesta és una xifra inalterable, invariable i exigible", ha dit Beteta, qui ha afegit que l'Estat farà "tot el que estigui a les seves mans per no fallar".
També ha alertat que la "rendició de comptes autonòmics trimestrals ja no serveix" i ha proposat que aquesta hauria de ser mensual per exercir un major control del grau de compliment de les autonomies.
Beteta, que ha participat en una ponència sobre el finançament autonòmic en el curs 'L'economia catalana a debat' organitzat per UIMP Barcelona Centre Ernest Lluch, ha fet una defensa de l'actual model de finançament i ha advertit que a més d'ajustar-se a l'establert a l'Estatut ha aportat més recursos a Catalunya. De fet, ha xifrat en 5.500 milions d'euros els recursos addicionals que ha rebut la Generalitat entre el 2009 i el 2011 gràcies a l'actual finançament.

ARA