En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dimarts, 24 de juliol del 2012

La deslleialtat d'Espanya asfixia Catalunya

CiU recorda a Montoro que Catalunya se sent cada vegada més "asfixiada" i l'acusa d'actuar amb deslleialtat institucional

El portaveu econòmic de CiU al Congrés, Josep Sánchez Llibre, ha anunciat el "no" de la seva formació al sostre de despesa del govern espanyol per la manca de "flexibilitat" del govern espanyol en el repartiment dels marges de dèficit i dels ingressos per l'augment de l'IVA. Segons Sánchez-Llibre, malgrat estar al capdavant de la senda d'austeritat, Catalunya se sent "ofegada" pel Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques i per les condicions que imposa des d'una manca de "lleialtat institucional". Aquest "no és el rol que els ciutadans volen per al nostre país ni per a la Generalitat", ha advertit. 
El portaveu econòmic de CiU ha deixat entendre que la seva formació vota en contra del sostre de despesa malgrat que comparteix l'esperit de la reducció del dèficit i l'austeritat en els comptes públics. Ho fa, ha apuntat, perquè "discrepa radicalment" de la distribució dels marges de dèficit públic que ha dissenyat el govern espanyol i pels plantejaments del govern espanyol respecte al repartiment dels ingressos per l'augment de l'IVA.

L'Estat manté que els territoris hauran de complir un objectiu de dèficit de l'1,7% al 2012 i reserva per a l'administració central el punt extra que li ha permès Europa, i no preveu repartir entre les comunitats els ingressos per l'increment de l'IVA.

Sánchez Llibre ha expressat la perplexitat que hi ha a les comunitats autònomes que han fet els deures, com Catalunya, no entenen perquè en comptes de ser premiats per posar-se al capdavant de l'austeritat, se les castiga. "Ens sentim perjudicats per la seva manca de sensibilitat, la manca de flexibilitat del Ministeri" i "cada vegada ens sentim més asfixiats i ofegats per les condicions que ens imposa", ha denunciat.

En aquest marc, ha acusat el govern espanyol de "manca de lleialtat institucional" en algunes decisions adoptades i ha expressat la "preocupació" del seu grup per l'esperit de recentralització que emana de les decisions del govern espanyol. Una manca de flexibilitat i de diàleg que, ha recordat, "no és el rol que els ciutadans volen per al nostre país ni per a la Generalitat". 

 DIRECTE.CAT