En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dilluns, 16 de juliol del 2012

Rajoy deroga les compensacions als peatges

La Generalitat avisa que corren perill els actuals descomptes a les barreres

 

Són només set línies però la seva repercussió a Catalunya pot ser enorme. A la pàgina 13 del 'BOE' de dissabte apareix la derogació de l'article 8 del reial decret 6/99. Això, traduït, significa que el Govern de Mariano Rajoy deixa de pagar les compensacions pels peatges, una decisió que impacta en la línia de flotació de les bonificacions que s'apliquen en les barreres de les autopistes catalanes. Tot plegat en plena discussió amb la Generalitat sobre els deutes contrets per l'Executiu de Madrid en aquest capítol.

L'única justificació que es dóna en el text de dissabte és que "les circumstàncies han canviat", de manera que el reial decret del 1999 que establia que Foment pagava a les autonomies una compensació del 7% del benefici de les concessionàries en els seus respectius territoris queda anul·lat. Es desconeix si això s'aplicarà en el pressupost del 2013 o si també tindrà efectes retroactius amb els 69 milions d'euros que el Govern central havia destinat per a aquesta partida aquest any i que la conselleria de Territori i Sostenibilitat ja havia jutjat insuficient perquè no consignava els 40 milions que es devien a Catalunya dels exercicis 2011 i 2012.

Sense diàleg

El secretari de Territori i president del grup de peatges, Damià Calvet, ja va alertar dies enrere que, sense aquests fons, a partir del setembre no es podien garantir les bonificacions que la Generalitat aplica des de l'1 de gener per recurrència, vehicles amb tres o més ocupants i turismes ecològics. Aquest diumenge, el mateix Calvet, a través de Twitter, va avisar que "difícilment" es podran ampliar aquests descomptes i va lamentar que la decisió del Govern central s'ha pres "sense previ avís, sense diàleg".
A Twitter també ha expressat la seva indignació el president del grup del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, que aquest dilluns al matí ha escrit: "La confiscació del 7% dels peatges és un atac a l'Estat de dret, als drets dels usuaris i a l'economia de Catalunya".

EL PERIODICO