En la "Instrucción secreta" que el fiscal del Consejo de Castilla, don José Rodrigo Villalpando, trasmeté als corregidors del Principat de Catalunya el 29 de gener de 1716, es deia:

"...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado..."

Han passat 300 anys des del Decret de Nova Planta i les seves 'Instrucciones secretas', però la voluntat dels governs centralistes de l'Estat Espanyol segueix sent la mateixa. La diferència és que encara volen que se consiga el efecto, però ha arribat un punt que tant se'ls fot que se note el cuidado.

dijous, 19 de juliol del 2012

L'augment de l'IVA incrementa l'espoli en 200 milions d'euros

Mas-Colell fa públiques les estimacions 

 

Sinó vols caldo, dues tasses. Preocupats pel dèficit fiscal de Catalunya, les darreres mesures del govern espanyol són una nova sagnia pels comptes de la Generalitat, així ho estima la màxima autoritat econòmica de l'executiu català. El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha fet pública aquest dijous la xifra que el seu departament estima que suposarà per la Generalitat l'increment de l'IVA anunciat pel govern espanyol.
El conseller ha aprofitat per denunciar l'elevat cost que aquesta mesura tindrà per l'administració catalana, i ha xifrat en "més de 200 milions d'euros" la despesa anual que representarà l'augment d'aquest impost. Mas-Colell ha detallat que la meitat, uns 100 milions, corresponen al que hauran de pagar de més els departaments de la Generalitat, i la resta vindrà de les empreses i les universitats públiques.
Andreu Mas-Colell, a més, ha insistit en queixar-se que de l'augment de l'IVA decretat pel govern espanyol, l'administració catalana "no rebrà res", i a més tindrà aquest elevat cost per les seves transaccions. El conseller també ha explicat que quan va traslladar la queixa al Consell de Política Fiscal i Financera, "el Banc Central va reaccionar dient que tots paguem IVA"." Sí, clar, però ells se'l paguen a sí mateixos", ha conclòs.

NACIÓ DIGITAL